Strona ZS-G w Kielczy

Idź do spisu treści

Menu główne

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Wydarzenia

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (8 listopad) był dobrą okazją do zwrócenia, kolejny raz, uwagi uczniów na ścisły związek między sposobem odżywiania a sprawnością fizyczną i intelektualną człowieka. Uczniowie dowiedzieli się m.in. ,że jedzenie produktów nafaszerowanych chemią nie służy ani zdrowiu, ani procesom uczenia się. Zaprezentowane zostały również tematyczne książki z szkolnej biblioteki. Miniwykład promujący zdrowe odżywianie uwieńczony był toastem z soku marchewkowego i buraczkowego domowej roboty. Wcześniej odbyła się również degustacja domowych przetworów, które uczniowie przynieśli z zimowych spiżarni swoich mam i babć. Oby wspaniałe smaki tych wyrobów zachęciły nas wszystkich do preferowania kuchni domowej, najbardziej naturalnej i przyjaznej ludzkiemu organizmowi.
                                                                         SO

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego